Cena škatuľky cigariet sa od októbra zvýši o 10 centov

11.09.2012 Bratislava

Bratislava 11. septembra (TASR) - Fajčiari zaplatia už od októbra tohto roka viac za cigarety. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes definitívne odsúhlasili posunutie zvýšenia sadzby spotrebnej dane z tabakových výrobkov z marca budúceho roka na tohtoročný október.

"Navrhované zvýšenie sadzby dane na tabakové výrobky bude mať priamo negatívny vplyv na domácnosti fajčiarov, a to zvýšením ceny za škatuľku cigariet približne o 0,10 eura vrátane dane z pridanej hodnoty," vyčíslilo ministerstvo financií. "Kľúčovým dôvodom je zvýšenie príjmu do štátnej pokladnice," obhajoval návrh šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD).

Ministerstvo tak v budúcom roku predpokladá dodatočný príjem do štátneho rozpočtu na úrovni 8,15 milióna eur. V nasledujúcom roku 2014 vo výške 8,51 milióna eur, v roku 2015 v hodnote 8,87 milióna eur a v roku 2016 v sume 9,22 milióna eur.

Návrh ešte v auguste kritizoval poslanec opozičnej SaS Jozef Kollár. "Nevidím najmenší dôvod, aby sme boli rýchlejší ako ostatní," upozornil politik, ktorý je sám fajčiarom. Dôvodom je nižšia spotrebná daň na cigarety v okolitých krajinách. Takýto krok totiž môže podporiť nákupnú turistiku a znížiť tak finančný efekt vyššej dane.

"Medziročne spotreba cigariet kolíše dvojnásobne až trojnásobne," uviedol ďalší fakt možného spochybnenia očakávaného výnosu. Príkladom je podľa neho pokles spotreby cigariet z roku 2005 na rok 2006 z 9,5 miliardy kusov na 4,7 miliardy či nasledujúci nárast na 12,8 miliardy v roku 2008.
 

Vyberte región